De speltherapeut

Marije Schoenmakers

Tijdens mijn werkzaamheden in het Welzijnswerk raakte ik gefascineerd door de kracht van spel in de communicatie met kinderen. Na mijn werk met kinderen in een revalidatiecentrum in Mexico, besloot ik terug in Nederland om de opleiding Speltherapie te gaan volgen.

Sindsdien werk ik als speltherapeut waarbij ik graag samenwerk met ouders/verzorgers, leerkrachten en eventuele andere behandelaars. De spelkamer is geen eiland, het gaat er uiteindelijk om dat zowel u als uw kind in uw eigen omgeving positieve effecten ervaren van de speltherapie/ouderbegeleiding.

Achtergrond

Na mijn studie Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en een aantal jaar werkervaring als coördinator in het Welzijnswerk ontdekte ik dat ik liever praktisch dan coördinerend bezig was. Ik heb toen een half jaar vrijwilligerswerk gedaan in Mexico bij een revalidatiecentrum voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, beperking of ziekte.

Bij deze organisatie heb ik de kracht van spel ervaren in de behandeling van een kind met een ontwikkelingsachterstand. Mooi om te zien hoe door te spelen zijn faalangst verdween en hij weer zin kreeg in het leren van nieuwe ontwikkelingstaken. Spel en beeld komen zo anders binnen dan woorden. Juist in Mexico kon ik dit duidelijk merken, aangezien ik de Spaanse taal wel enigszins sprak maar zeker niet vloeiend. Ook ontdekte ik hier het belang van samenwerking met de ouders of verzorgers. Zij hebben de meeste kennis over hun kind en alleen door samen te werken, kunnen veranderingen in de spelkamer voortgezet worden in het dagelijks leven.

Weer terug in Nederland ben ik de opleiding Speltherapie gaan volgen bij de Hogeschool Utrecht en heb ik bij verschillende organisaties kinderen met een ontwikkelingsachterstand, gedragsproblemen, een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zowel individueel als in groepjes begeleid. Op LinkedIn vindt u meer informatie over mijn werkzaamheden.

Als speltherapeut bij revalidatiecentrum Groot Klimmendaal en KleurenSpel heb ik ervaren dat elk kind anders is en zijn eigen unieke manier heeft om contact te maken, te communiceren over zijn problemen en zijn ervaringen, gedachten en gevoelens te uiten.

Kinderen staan regelmatig versteld van hun eigen verhalen, kracht en mogelijkheden.

Mooi om hier getuige van te mogen zijn en aan bij te kunnen dragen.